Bizerba ipari hírek és megoldások

Bizerba ipari hírek és megoldások

Kiemelkedő magyar részvétel az IFFA 2022-n

2022. október 04. - Bizerba ipar

 

220514-bizerba-iffa-2022-170.jpg

2022 május 14-19.-e között rendezték meg 3 év szünet után Európa legnagyobb húsipari kiállítását az IFFA-t. A Bizerba kollégái közül 4-en egymást felváltva voltunk a helyszínen és az eredeti tervek szerint meg is szerettük volna nézni a kiállítást, de az élet teljesen másképp hozta.

Már a repülőn érezhető volt, hogy valami más lesz ezen az IFFA-n, mint szokott. Kedd reggel legalább 2 magyar húsüzem delegációjával együtt utaztam Frankfurtba, majd közösen próbáltuk ki a helyi tömegközlekedést, hogy elérkezzünk a frankfurti vásárvárosba, ahol megrendezésre került az IFFA kiállítás.

Végül a keddi és szerdai nap bizonyult a leglátogatottabbnak magyar szempontból. Ezen a két napon összesen 15, a kiállítás teljes ideje alatt 20 magyar céghez volt szerencsénk a Bizerba standján.

Amint megérkeztem, kíváncsian néztem végig, hogy néz ki gyakorlatban a korábban Teamses előadáson bemutatott standkoncepció.

Food Trend

CleanCut Linerless automata öv(Full wrap) vagy 3 oldalas (C wrap) címkézés:

A stand ezen részén a Bizerba bemutatta az övcímkéző GLM-I CleanCut megoldását. A megoldás lényege, hogy minden hűtőben jól mutató dekoratív övcímkével lehet ellátni a termékeket. A megoldás Angliában, Amerikában és Európában is nagy népszerűségnek örvend és fő előnye, hogy:

  • Szép megjelenést ad a csomagnak.

  • A címke csak a termék szélein ragad, így rendkívül gyorsan és szakadás mentesen el lehet távolítani a műanyag tálcáról és emiatt szelektíven gyűjthető.

  • A fogyasztó számára fontos adatokat attól függően helyezhetjük el a címke tetején, oldalán vagy alján, hogy a kereskedő milyen hűtőben kínálja a terméket.

  • A linerless megoldású címketekercselésnek köszönhetően nincs hordozópapír, így egy tekercs címke lefogyása után nem dobunk ki 2-3 kg hordozópapírt a szemétbe, amit később még meg is kell semmisítenünk.

Automatizálás

Az automata címkézők új generációja a Bizerba GLM-I G5

Aki nem szeretne öv címkét helyezni a csomagra, az sem maradt érdekesség nélkül. A megszokott alsó és felső címkézők továbbra is elérhetők és a mérnökök ezen a téren is kitettek magukért. A gép kialakításának két fő fókusza a helymegtakarítás és a könnyű üzemeltetés volt. A GLM-I legfontosabb fejlesztései a következők:

  • A legszembetűnőbb változás, hogy a felső címkéző szélessége felére csökkent elődjéhez képest, így egy 2 felső címkézős berendezés 30%-al is rövidebb lehet.

  • A 2 címkézős változat fő előnye, hogy ha a címke elfogy, akkor át tud állni a másik címkézőfejre, így amíg az operátor a fejet tisztítja és címkét cserél, a másik fejen megy a termelés. A tisztítandó fej megfelelő pozícióba kerüléséről néhány léptetőmotor gondoskodik, mely egy gombnyomással érhető el.

  • A címkecserét az eddigiekhez képest gyorsabban lehet elvégezni, mivel a címkét nem oldalról, hanem szemből lehet befűzni, ezzel több mozdulat megtakarítható.

  • 30mp alatt szerszám nélkül cserélhető a termofej.

  • Akár 170 csomag/perces címkézési sebesség, amely a 250mm/s -os nyomtatási sebesség 350mm/s-ra gyorsításával érnek el.

  • Integrálható fémdetektorral és röntgen berendezéssel.

Kamerás ellenőrző rendszerek

Ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy a kamerás ellenőrző rendszerek nem a jövő, hanem a jelen, hiszen Magyarországon is található már 4 olyan gyártósor, amely ellenőrzi a csomagon lévő szövegeket, dátumokat, vonalkódokat és két olyan is, ami ezen felül a csomag zárását is. A kiállításon a kistestvér 2 generációját, a Bizerba – Luceo Labelsecure berendezést állították ki. Mindkét változat integrálható az új GLM-I G5 berendezéshez. Ha érdekel a kamerás csomagellenőrzés, ezzel kapcsolatban 2022-ben tartott webináriumunkat itt nézheted meg.

Kis üzemi szeletelés

A standon két kimondottan kisüzemi szeletelő is helyet kapott. Az egyik az új generációs VSI szeletelő (3-400kg termék/műszak), a másik már megjelenésében is nagyobb teljesítményű Bizerba A660-as (7-800 kg termék/műszak).

  • Mindkét berendezésbe rendelhető mérleg, amely segítségével a szeletelő a porciókat pontosan tudja kialakítani

  • Egyszerű kezelhetőség

  • Gyors üzembe helyezés

  • Mindkét megoldás beépíthető automata csomagolóvonalakba

  • A mért adatok rögzíthetők a Bizerba BRAIN2 rendszerébe, amiből statisztikai és ajándéksúly adatokkal kapcsolatos kimutatások nyerhetők.

Fentartható címkék

Az élelmiszeripar egyre nagyobb hangsúlyt fektet az újrahasznosított vagy szelektíven gyűjthető csomagolásokra. Mivel a címke a csomagolás része, ezért a Bizerba címke divíziói is keresik a megoldást a környezetbarát címkézésre. Bizerba címkekínálatában megjelentek:

  • Az újrahasznosított vagy organikus anyagokból készült címkék.

  • A maradék nélkül eltávolítható címkék, amelyek segítségével a címke és a csomagolás külön gyűjthetővé válik.

  • A hordozó papír nélküli linerless címkék, amelyek segítségével kevesebb alapanyagból, kidobott hordozópapír nélkül folyhat a termelés.

  • Olyan címkék, amelyek anyaga teljesen megegyezik a csomagolóanyaggal, így támogatva a teljes csomagolás újrahasznosíthatóságát.

motiv_labels_fur_website_1920x1080_02_3_image_w515_h292_retina.jpg

Élelmiszerbiztonság:

Nagy érintőképernyőkön nézhették meg a látogatók a Bizerba 4 ellenőrző rendszerét: a súlyellenőrző mérlegeket, a fémdetektorokat, a röntgendetektorokat, és a kamerás ellenőrző rendszereket. Ezekről a rendszerekről többet itt olvashatsz.

Az ipari süllyesztett mérleg alváz eddig is robosztus és könnyen takarítható volt, amit sikerült az élelmiszeripar számára még higiénikusabbá tenni.

  • A teherlapot új nagy teherbírású gázrugók nyitják

  • A cella 45 fokos elhelyezése miatt a sarkok is tökéletesen takaríthatók.

  • Vízvédett rejtett kábelelvezetés

  • Kiemelkedően könnyű és gyors szervizelhetőség

20220518_061622542_ios.jpg

Digitalizáció:

A stand ezen része leginkább a jósló karbantartásról és a BRAIN2 szoftverrendszer újdonságairól szólt. Mik is voltak ezek:

  • A BRAIN2 Dashboard segítségével a Bizerba berendezésekről begyűjtött adatok eredményei jeleníthetők meg. Így a kezelők, műszakvezetők egy egyszerűen elérhető webes felületen láthatják a termelés legfontosabb adatait.

  • A BRAIN2 OEE modul folyamatosan figyeli a vonal teljesítményét, rögzíti a hiba miatt kiválogatott termékeket és méri az állásidőt. A beállított állásidő érték felett a rendszer minden egyes megállás után kéri az állás okát a kezelőtől. Ezen adatok alapján a rendszer kimutatásokat biztosít a teljes eszköz hatékonyságról (OEE).

  • A BRAIN2 OrderProcessing modul akár a vállalatirányítási rendszertől kapott rendelés alapján is támogatja a gyártást.

  • A Predective Maintenance vagy jósló karbantartás összegyűjti a berendezések szenzoradatait. Ha ezek az adatok valamilyen meghibásodási lehetőséget jeleznek elő, a rendszer értesítést küld az ügyfélnek, vagy akár a Bizerba szerviznek, mellyel váratlan állásidőket takaríthat meg partnerünk.

 Életem legjobb vására volt, holott a 2 nap alatt csak a Bizerba standot láttam és esélyem se volt körülnézni, de annál nagyobb öröm, hogy a magyar élelmiszeripar ennyi érdeklődő vezetőjével és középvezetőjével találkozhattam nem érhetett. Szeretném megköszönni, hogy nemzetközi vásáron soha nem látott magyar érdeklődést és hogy ennek én is részese lehettem.

Akinek nem sikerült részt vennie az IFFA-n annak remélem cikkünkkel meghoztuk a kedvét, hogy 2024-be az idei látogatókkal együtt meglátogassa az élelmiszeripar legnagyobb vásárát az IFFA-t és reméljük találkozunk a Bizerba standon.

meserakos.jpg

 

 

 

 

Mester Ákos
Ipari üzletág vezető

A bejegyzés trackback címe:

https://ipariautomatizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr4217940254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása